неділю, 27 вересня 2020 р.

Фемінітиви в українській мові

 Про вживання фемінітивів від випускниці Інституту філології Анастасії Бречко.



2 коментарі:

  1. Ємець Анастасія16 грудня 2023 р. о 09:19

    Я вважаю, що вживання фемінітивів в українській мові є корисним і необхідним для вираження різноманітності жіночих іменників, які позначають посади, професії, види діяльності та зайнятості жінок. Фемінітиви також сприяють розвитку гендерної розмаїтності та поваги до прав жінок в суспільстві.
    Фемінітиви утворюються за допомогою суфікса -ка (-а), який може приєднуватися до різних основ: авторка, дизайнерка, лекторка, редакторка тощо.
    У 2019 роцi Україна дала перший кроку до гендерного розмаїття мови та законодавства. Вона запровадила правопис нової української мови, який передбачав утворення фемінітивів для деяких слів. Однак цей правопис не був повним i не передбачав фемiнiтивiв для всiх слiв. Тому зараз є багато не закритих питань і проблем з повним коректним утворенням фемінітивів

    ВідповістиВидалити
  2. Вживання фемінітивів українською мовою має важливе значення з погляду гендерної рівності та вираження різноманітності суспільства. Фемінітиви - це жіночі форми слів, які відповідають чоловічим. Використання фемінітивів сприяє усуненню гендерних стереотипів, підкреслює рівність прав та можливостей для обох статей.

    Це не лише мовний аспект, але й важлива складова у формуванні свідомості суспільства щодо рівноправ'я. Використання фемінітивів робить мову більш інклюзивною, враховуючи різноманіття ролей та професій, які можуть виконувати жінки. Це сприяє створенню атмосфери рівності та визнання важливості жіночого внеску у всі сфери суспільства.

    Ковтун Владислава Вікторівна (РСБ-1-23-4.0Д)

    ВідповістиВидалити

Радимо проглянути

Український правопис - нова редакція (завдання)

Популярні публікації