неділю, 22 жовтня 2017 р.

Поміркуймо

«Прекрасна думка втрачає цінність, якщо вона погано висловлена» (Ф.Вольтер). 


Як ви розумієте слова великого французького просвітителя? Чи справді необхідно, щоб висловлювання було досконалим, правильним? Хіба не є важливішим зміст сказаного? 





145 коментарів:

  1. Іноді найгарніші та найбільш кращі думки були сказані дуже просто, звичайними і не складними словами. Іноді думка може потребувати великої кількості слів, аби її достовірно виразити. Тому якщо порушити естетику висловлювання якоюсь типовою помилкою - вона справді втрачає ту первинну цінність і повноту. Якщо ця думка "прекрасна" - вона має бути виражена прекрасно :)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. я якщо чесно не дуже поняла цитату, ви так гарно пояснили цю це! Дякую вам велике

      Видалити
    2. Адміністратор блогу видалив цей коментар.

      Видалити
  2. 1. Якщо думку погану/хорошу висловив харизмат, то вона автоматично переходить в розряд геніальної.
    2. Та й, власне, харизмат може якийсь "казус" перетворити на театральне видовище.
    3. Харизматична людина завдяки своєму шарму може "проштовхнути" навіть абсурдну ідею.

    ВідповістиВидалити
  3. Часто ми думаємо, що все, що на думці в людини – на кінчику її язика, але це помилкове твердження. Навіть найсвітліші голови сьогодення не завжди володіють даром красномовства, тому лише з часом ми починаємо їх розуміти. Уміння говорити красивою та чистою мовою – це не просто рідкісний дар, а й години наполегливої праці та практики, саме це надає можливість швидко адаптуватися до різних ситуацій та справляти гарне враження на оточуючих, адже красномовну людину слухати значно приємніше, чи не так? Навіть проста та, можливо, абсурдна думка може набути популярності, в той час як цікава та незвичайна буде залишатися непоміченою. Саме тому аби надати ідеї шарму, потрібно володіти мовою на вищому рівні.

    ВідповістиВидалити
  4. Цілком погоджуюсь зі словами Вольтера, адже у житті ми охоче слухаємо красномовну промову ораторів, які не завжди мають добрі наміри, та не завжди звертаємо увагу на людину, яка можливо і намагається висловити прекрасну думку або ідею, та через недостатньо пишний словниковий запас та брак ораторських умінь не може цього зробити. Тому завжди потрібно вдосконалювати себе, розвиватись, читати книги та вивчати літературу яка вас цікавить, або яка буде для вас корисна.

    ВідповістиВидалити
  5. Звісно, сенс сказаного грає важливу роль, але в сучасному світі перше враження створює обгортка. Якщо висловити свою думку абияк, її навіть не почують. Треба уміло донести до співрозмовника слова, щоб вони утворили граматично правильне і приємне для вуха речення.

    ВідповістиВидалити
  6. Людина може чудово розмірковувати, однак не може гарно висловити свою думку. Дивовижно, але цілком ймовірно. Ми часто неправильно вважаємо, що як людина думає, так вона і говорить. Проте інколи це зовсім не так. Подекуди буває тяжко формулювати думки, переживання, переказувати випадки або книжки. І ось тут дуже доречні слова Вольтера про те, що прекрасна думка втрачає цінність, якщо вона погано висловлена.
    Уміння красиво говорити - це талант, який стає в пригоді людині для того, щоб вражати інших, досягати мети, легко пристосовуватися до будь-яких обставин. Однак будь-хто знає, що розповідати можна по-різному: одних людей ти слухаєш і слухаєш, інших не можеш вислухати навіть до завершення промови, з'являється велике бажання закрити вуха та мерщій утекти якомога далі.
    Правильна мова має сильний вплив на якість буття. Це каже про те, що перед тим як щось говорити, треба обдумати те, що ти збираєшся сказати.

    ВідповістиВидалити
  7. Я цілком погоджуюь зі словами Вольтера. Красномовство - це є цінний дар, яким не всім пощастило мати, адже, навіть, найсвітліші та найгеніальніщі люди, маючи прекрасні думки, не завжди можуть їх правильно висловити. Мистецтво красиво і образно говорити зустрічається не в усіх. Щоб оволодіти цим талантом, впершу чергу треба навчитися чітко висловлюватися. Мова — сила, за допомогою якої вдається впливати на оточуючий світ, змінювати його, реалізуючи своє власне бачення життя.

    ВідповістиВидалити
  8. На мою думку, Вольтер має рацію. Перш за все, ми звертаємо увагу саме на мовлення, а вже потім на зміст сказаного. Чи можливо зрозуміти те, що хотів сказати мовець, якщо він не може правильно і зрозуміло висловити свою думку? Я вважаю, що ні. Ніхто не зможе зрозуміти вас, якщо ви не можете навіть елементарно сформулювати речення без слів-паразитів, які заважають слухачам зосередити увагу на думці. Саме тому навіть прості речі, які сказані гарно, можуть вважатися геніальними.

    Воєводіна Анастасія, ФАб-3-19

    ВідповістиВидалити
  9. Великі слова - великої людини. І справді, правильно сформульована думка часто дає зрозуміти співрозмовнику рівень вашого інтелекту. Іноді зовсім не важливо, про що ви говорите, важливо, як ви це робите. Вміння висловлювати свої думки правильно допомагає нам досягти взаєморозуміння в будь-якій ситуації — в розмові з чоловіком, у вихованні дітей, у роботі з клієнтами і співробітниками. Але якщо ви хочете, щоб оточуючі сприймали вас всерйоз і прислухалися до точки зору, просто необхідно вміти подати свої думки чітко і грамотно. Приємна форма подачі інформації суттєво збільшує її цінність. Але процес удосконалення комунікативних навичок не простий, але результат вартий того, щоб докладати максимум зусиль і вчитися говорити ясно, доступно і цікаво. Що стосується порад, всі вони зводяться до одного — розвивайтеся! Читайте багато книг, журналів, розвивайте ораторські навички, частіше спілкуйтеся рідною вам мовою... Що більше ви всебічно розвинені, то простіше вам буде висловлювати свої думки вголос.
    Постолюк Павло ІСб-1-19-4.0д

    ВідповістиВидалити
  10. На мою думку, важливий не лише те, що сказала людина, а й те, як вона це сказала. Аби донести певну думку до іншої людини, необхідно знати, як її правильно сформулювати. Однієї лише геніальної ідеї недостатньо –потрібно точно підібрати слова для її вираження. Правильна мова – один з найважливіших ознак, що характеризують виховану і культурну людину. А для того, аби вміти чітко висловлювати свої думки, потрібно: читати літературу, використовувати метафори та інші художні прийоми під час бесіди. Поступово поповнюючи словниковий запас і використовуючи всі ці знання в розмові, ви помітите, що ви мали владу над словами і тепер вони будуть служити вам. Черпати інформацію потрібно звідусіль: з книг, статей, газет. Вивчайте значення невідомих вам слів, вчіться їх правильно вимовляти.
    Дембицька Анна ІНб-1-19-4.0д

    ВідповістиВидалити
  11. Я вважаю, що будь-яку думку можна висловити так, щоб вона здавалась прекрасною. Це потрібно вміти. Зараз маркетологи здатні так гарно розповідати такі речі, які зовсім не мають сенсу. Або, наприклад, раніше поети складали вірші і величезні поеми на тему того, що нікого раніше не цікавило. І ці вірші і поеми ми читаємо і вивчаємо до сих пір. Тому, звичайно, висловлення думки має велику важливість у її розумінні іншими людьми.
    Клімас Теьяна інб-1-19

    ВідповістиВидалити
  12. Я вважаю, що в повсякденному спілкуванні висловлювання не обов'язково має бути ідеальним і правильним, в даному випадку більш важлива його інформативність. Але якщо говорити наприклад про світське спілкування, інтерв'ю, співбесіду то звичайно спосіб вираження думок так само важливий як і їх зміст.
    Марченко Данило Інб-1-19-4.0д

    ВідповістиВидалити
  13. Вважаю, що в першу чергу це вміння використовувати всі способи впливу на слухачів, які пов'язані з мовою і збігаються з поняттям "мовленнєва майстерність".
    У другому - це правильність, грамотність мовлення, тобто знання оратором загальноприйнятих норм (правил) літературної мови. Отже, культура мовлення означає наявність у промові вдало застосованих художніх форм і ораторських засобів, щоб зробити мову, за висловлюванням В. Г. Костомарова, "не лише правильною.... але й виразною, чіткою, оригінальною і цікавою".
    Янчук Данил Інб-1-19-4.0д

    ВідповістиВидалити
  14. Що означає говорити красиво? Я вважаю, що перш за все — це говорити зрозуміло, з правильними інтонаціями, так, щоб переконати співрозмовників у правильності своїх міркувань. Виступ досвідченого оратора запам’ятовується не тільки завдяки його інформаційному наповненню, а й завдяки подачі. Ці вміння не даються з народження, вони напрацьовуються роками і для успішного публічного виступу потрібна теоретична та практична підготовка.
    Великодний Артем Інб-1-19-4.0д

    ВідповістиВидалити
  15. Я переконаний, що основна цінність думки саме в її змісті. Так, вміння гарно висловлювати свої думки теж важливе. Але дійсно прекрасна думка не втратить свою цінність навіть якщо буде погано висловлена, головне щоб її зміст був зрозумілий.
    Попов Євгеній Інб-1-19-4.0д

    ВідповістиВидалити
  16. Мені здається, що весь сенс думки саме в змісті, а не красі висловлювання. Математична мова зовсім позбавлена краси, але повністю інформативна та зрозуміла. Тож важливо донести зміст думки точно і в ціль, а не красиво розповідати.
    Гірченко Денис Інб-1-19-4.0д

    ВідповістиВидалити
  17. Я вважаю, що слова автора висловлюють думку багатьох українців. Мова повинна бути правильною, але не обов'язково карати за неправильне вимовлення слів.
    Такий "стиль" мовлення як суржик, не є правильним, красивим. Українська мова - це багата мова, а я якщо говорити на ній, то тільки, красиво, виразно та правильно.
    Зміст сказаного несе певну інформацію яку хоче дповідач донести до аудиторії, але те як він буде розмовляти, зважаючі на всі правила, залежить як буде сприймати аудиторія.
    Андрій Вдовенко Інб-1-19-4.0д

    ВідповістиВидалити
  18. Я повністю погоджуюсь з твердженням Вольтера адже для того, щоб висловити свою думку правильно потрібно володіти ораторським мистецтвом. Навіть найкраща за змістом думка, сказана простими словами , може перетворитися на нецікаву нісенітницю .Саме через те , що люди спочатку звертають увагу на мовлення та спосіб вираження думки, а вже після того на зміст і потрібно думати про те як донести інформацію до аудиторії.
    Задвернюк Анна ФАБ-3-20-4.од

    ВідповістиВидалити
  19. Повністю згоден з Вольтером. Красномовство - одне з найактульніших вмінь у наш час. Коли люди чують красиві слова, то вони автоматично підписують та класифікуюїть їх як розумні, логічні и таке інше. Просте порівняння: припустимо, що лаконічне висловлення це обгортка книжки, а зміст думки - це її сторінки. Як ви гадаєте, на що буде звернено більше уваги при покупці книги? Багато людей судять все по обгортці
    Виноградський Костянтин Андрійович ІСб-2-20-4,0д

    ВідповістиВидалити
  20. Я цілком погоджуюсь з твердженням Вольтера. Якщо людина вміє красиво мислити, але не вміє чітко та доступно висловлювати ці думки – це велика проблема для слухачів. Не кожен захоче дослухати таку людину до кінця. Отже, вміння правильно висловлювати свої думки, допомагає нам досягти основної мети у подачі усної інформації. Правильна та приємна форма подачі інформації значно збільшує її цінність. Саме тому навіть прості речі, висловлені правильно, можуть вважатися геніальними.
    Безнощенко Анастасія ФАБ-3-20-4.0 д

    ВідповістиВидалити
  21. На мою думку,слова Вольтера є доречними.Мистецтво гарно та чітко доносити інформацію до інших дуже важливе.Так,безсумнівно,дуже цінні самі дані, які ти хочеш передати ,проте тебе ніхто не буде слухати якщо ти не вмієш правильно володіти мовою.Адже коли людина вживає суржик,постійно зупиняється і говрить слова-паразити,то це повністю змінює враження про неї. Уміння правильно висловлювати думки буде в нагоді для взаєморозуміння один одного.Навіть прості речі можуть стати геніальними,якщо ти прикладеш зусиль для того,щоб твоє мовлення було досконале і було зрозуміле для кожного.
    Басараб Вікторія ФАБ-3-20-4.о д

    ВідповістиВидалити
  22. Я погоджуюсь зі слова французького просвітителя Ф. Вольтера. На мою думку, своє висловлення потрібно вміти гарно презинтувати для інших людей, адже коли люди не розуміють про що говорить інший, частіше всього ці думки пролітають мимо вух і те що було сказано залишається непочутим. Висловлення має гарно звучати, воно повинно бути правильно побудовано, нести якийся сенс сказаного й сприйматися на слух. Отже, хочу сказати, що правильно побудована думка з гарно підібраними словами, сприймається набагато краще, ніж та яка сформована неправильно.
    Яна Чернишова, ФАБ-3-20-4.о д

    ВідповістиВидалити
  23. Я згоден зі словами Ф.Вольтера.Думка повинна бути донесена: по-перше,досить лаконічно,а вже потім зі збереженням змісту. Ці два пункти дуже важливі.Якщо хоч один з них відсутній, то думку, яку висловлює людина,можуть зрозуміти неправильно, або взагалі не почути. Проте красномовсто - не рідкісний дар,який дається при народженні.Красномовсто - це сукупність навичок і досвіду здобутого протягом багатьох років сумлінної праці.
    Отже,я вважаю,що правильне висловлення думки дає змогу слухачам зрозуміти вас краще.
    Лісіцин Артем,ФАБ-3-20-4.о д

    ВідповістиВидалити
  24. У всі часи шанували людей які вміли гарно розмовляти, до них прислуховувались та брали з них приклад. Саме тому я погоджуюсь зі словами Ф.Вольтера, адже якою б чудовою не була думка, її можна зіпсувати невдалим висловленням. І точно навпаки, безглузду ідею можна донести неймовірно гарно і лаконічно.
    Тому ці два компоненти не можуть працювати окремо. А отже, щоб ваші думки почули та зрозуміли, потрібно розвивати два аспекти: логічність та красномовність.
    Шаканалієва Софія, ФАБ-3-20-4.о д

    ВідповістиВидалити
  25. Приєднаюсь до думок моїх одногрупників. Цілком згодна з тим, що для гарного висловлення дуже важливо правильно сформулювати свою думку. У більшості слухачів може скластись не дуже позитивне ставлення, щодо вас, адже неправильно сформовану ідею не цікаво слухати і брати до уваги.
    Навіть дурну ідею можна гарно подати і вона буде зрозумілою для всіх, адже гарна подача також грає важливу роль.
    Людину, яка вміє правильно, лаконічно і красиво виражатись завжди будуть слухати і достойно приймати її слова. Тож висловлення Вольтера дійсно правильне, і нам всім треба звернути увагу на своє вимовлення і подачу думок.

    Антонова Марина, ФАБ-3-20-4.о д

    ВідповістиВидалити
  26. На мою думку- сенс вислову має бути чітко донесеним до співрозмовника. Кожне слово несе цінність,адже саме через слова ми передаємо свою думку.Співрозмовник зрозуміє нас найкраще,коли ми правильно підберемо слова. Правильне висловлення передасть справжні почуття,емоції і наше ставлення до ситуації. Слова мають бути чіткими і зрозумілими задля кращого розуміння.
    Я погоджуюся з словами Вольтера,адже думки-це прекрасно але стануть вони більш ціннішими тоді,коли ми точно знатимемо,як правильно їх висловлювати. Це майстерність,яка з'являється з часом.
    Петренко Анна ФАБ-2-20-4о.д

    ВідповістиВидалити
  27. Я погоджуюся з твердженням ,що, як людина розмовляє, одразу складається враження про неї. Мовлення людини – це наче її візитна картка, завдяки їй ми легко розуміємо, хто перед нами.
    В звичайному житті усі люди використовують розмовний стиль, вживають жаргонізми та брудні слова , говорять невпевнено і з помилками . Але чи варто засмічувати своє мовлення цим? Мені здається, навпаки, цим ми лише принижуємо самих себе.
    Отже треба пам’ятати , що мовлення – це відображення думок людини.А вміння людини використовувати багатства мови для того, щоб виразити свої думки.
    Стопнюк Юлія ФАБ-3-20-4о.д

    ВідповістиВидалити
  28. Я цілком погоджуюся зі словами Ф. Вольтера, що неправильно підібрані слова, дійсно, можуть змінити суть наших думок. Наприклад, замість слів підтримки, з неправильно сформованою думкою, можна зашкодити, але це лише гра слів, де потрібно вчитись правильно володіти мистецтвом мовлення.
    Не дарма, люди, які вміють гарно розмовляти, притягують до себе багато слухачів і викликають довіру. Тому, навіть, з малим лексиконом просту думку можна зробити геніальною, але лише з ораторським вмінням, яке потрібно опанувати
    Баранівська Діана ФАБ-3-20

    ВідповістиВидалити
  29. Я згодна зі словами Ф.Вольтера. Тому що кожну думку можна висловити так, щоб вона здавалась чарівною.І я вважаю завжди потрібно вдосконалювати себе з різних сторін.Та особливо приділяти увагу слуханню інших людей, які правильно висловлюють свої думки.
    Курдель Ліза.
    Фаб 30-20-4

    ВідповістиВидалити
  30. Цілком погоджуюся зі словами Вольтера, адже ми дуже часто стикаємося із ситуацією, коли прекрасна та унікальна думка втрачає свою цінність через неправильне, або погане висловлення. Весь глибокий сенс сказаного може обезцінитися буквально тому що,у людини невистачає потрібних слів для висловлення своєї думки. При цьому мислити вона може дивовижно. Саме тому, аби не траплялося подібних ситуацій, слід удосконалювати себе кожен день - читати багато книжок та статтей, дивитися фільми, які можуть допомогти у вивченні красномовства та спілкуватися з високоосвідченими людьми, адже говорити досконально можливо тільки завдяки практиці.
    Степанець Юлія ФАБ-3-20-4.0 Д

    ВідповістиВидалити
  31. Одну істину можна висловити по-різному. Головна мета мислителя - сформулювати свою ідею так, щоб люди її зрозуміли. Можна знайти безліч фраз зі схожим сенсом, але найбільш популярною завжди є та, яка висловлена правильними словами, які легко усвідомити. Я вважаю, зміст сказаного завжди є важливішим, але проблема полягає у тому, чи зрозуміють інші твою правду. Саме тому прекрасна думка, якою б геніальною вона не була, може втратити цінність, якщо не буде актуальною та доступною для розуміння.
    Жанна Карпенко, фаб 2-20

    ВідповістиВидалити
  32. Я повністю підтримую слова Вольтера,адже «слово - не горобець,вилетить - не впіймаєш»,перед тим як щось говорити потрібно відфільтровувати інформацію досконало. Уміти говорити красиво та правильно не легко,тому якщо думка погано висловлена вона втрачає свою родзинку. Наше мовлення відображає якість нашого розвитку.
    Гарною порадою буде те,що потрібно постійно себе вдосконалювати та розвивати свій словниковий запас.
    Яцкова Єлизавета ФАБ-3-20-4.0 Д

    ВідповістиВидалити
  33. Я цілком згідна зі словами Ф.Вольтера, що "прекрасна думка втрачає свою цінність, якщо вона погано висловлена". Адже якою б неймовірною та чудовою ідея не була, її дуже легко зіпсувати неправильним викладом думок. Ось, наприклад, якщо людина під час виступу чи промови доволі часто використовує слова-паразити, суржик, робить доволі короткі, проте часті паузи, постійно на щось відволікається, чи цікаво буде нам, слухачам, її ідея,навіть,не дивлячись на те, якою б геніальною ця ідея не була б? Напевно, що все ж таки ні. Тому я вважаю, що не тільки потрібно мати прекрасні думкм, а й чудову, лаконічну, правильну та чітку вимову.
    Гриб Юлія ФАБ-3-20-4.0 Д

    ВідповістиВидалити
  34. Абсолютно погоджуюся зі словами великого французького мислителя. Безумовно, зміст висловлювання має вкрай важливе значення, однак логічна і правильна подача інформації є не менш важливою. Навіть найдотепніших і найцінніша думка може втратити весь свій глибокий сенс, якщо її презентувати неправильно, із граматичними або лексичними помилками, використанням жаргонізмів, діалектизмів, які часто буваю зовсім недоречні, тільки псують загальну картину та зміст. Нерідко буває, коли людина справді духовно збагачена й має у собі щось особливе, однак через обмеженість словникового запасу чи елементарний брак базових знань із лексикології та стилістики не може правильно й грамотно донести свою думку. Щоб не траплялося таких казусів, ми повинні постійно вдосконалювати свої навички та поповнювати знання задля того, аби вміти грамотно, чітко й лаконічно висловлювати свою позицію, яку слухач( або читач) зможе правильно зрозуміти.
    Ковтун Діана, ФАБ-2-20-4.о д

    ВідповістиВидалити
  35. Прочитавши висловлювання Ф.Вольтера, можу сказати, що я абсолютно згодна з ним.
    Думкa - це ідея, котра яснa спочaткy її твoрцю, a вже потім, спираючись на ясність її викладу -
    людству. У підсвідомості оповідача формується достатньо велика кількість варіацій певного
    твердження, але для його донесення слід вірно її виразити. Задля цього слід доречно
    підібрати слова, котрі будуть найбільш точно відзеркалювати єство думки. Саме точно
    сформульована ідея, сповнена сенсом і спустошена дефектами сама по собі стає чимось
    неперевершеним. Людина, яка може донести посил своїх думок опоненту - успішна людина з
    високим рівнем ораторського таланта.
    Масич Вєстіна
    ФАБ-3-20

    ВідповістиВидалити
  36. Прекрасне висловлювання Ф. Вольтера, з яким я цілковито згодна.
    Стільки дійсно прекрасних ідей пропадає, якщо людина неправильно доносить їх до співрозмовника. Висловлювання не обов'язково повинно бути досконалим. В ньому повинні бути чіткість та впевненість у своїх словах. От тоді ця думка може мати успіх. Звичайно ж, зміст сказаноготеж має значення. Погана думка має право бути вислуханою,і, скоріш за все, погана думка, яка висловлена впевненими словами і захватом буде більш успішніша, ніж та, що нечітко сказана, проте зміст її дуже багатообіцяючий.
    Тому дуже важливо вміти грамотно пояснювати свою ідею. Справжня удача спіткає того, хто навчиться це робити.
    Шиманська Вікторія, ФАБ-3-20

    ВідповістиВидалити
  37. Цілком згодна з Вольтером. Мати власну думку, та вміти ії правильно висловити-різні речі...Адже, спершу, ми звертаємо увагу на мовлення, а потім вже на зміст сказаного. Саме функція подачі прекрасних ідей, шляхом мовлення дуже важлива у наш час: надавати сенсу своїм думкам, послідовно викладати її викладати , переконувати інших у перевагах та доцільності своїх дій-це все сила мовлення.
    ФАБ-3-20

    ВідповістиВидалити
  38. Я погоджуюсь із висловленням французького просвітителя Ф. Вольтера, що «прекрасна думка втрачає цінність, якщо вона погано висловлена». По-перше, кожна думка в суспільстві є важливою, якою б не була ситуація, ми повинні взяти цю інформацію до уваги, а далі самим вирішувати її значення для нас. По-друге, висловлення повинне бути чітко сформульованим та містити важливі речі. Хіба ви звернете суттєву увагу на думки людини, яка навіть не може їх доречно висловити або робить це не правильно, що таким чином, ви не можете зрозуміти її позиції? Так, я не заперечую, зміст сказаного є неабияк важливим, адже він містить всю необхідну для нас інформацію, але ми повинні знати, як правильно донести це до іншої людини так, щоб це було зрозумілим. Звичайно, ми всі не народились ораторами, які вміють чітко формулювати свої думки та гарно їх висловлювати, але і вони не мали цього із самого народження. Люди повинні постійно збагачувати своє мовлення: читати книги, різні статті, вивчати нові слова, пробувати чітко та лаконічно говорити і не засмічувати своє мовлення. Роблячи такі звичайні речі, наші думки завжди будуть цікавими для інших і ми не будемо хвилюватися щодо реакції людей. Кожна думка є прекрасною, але не забувайте про те, як вона звучатиме з ваших вуст.
    Ігнатенко Дар'я ФАБ-2-20

    ВідповістиВидалити
  39. Особисто я, не зовсім погоджуюся із думкою Вольтера. Безумовно, важливо аби думка була гарно висловленна за всіма канонами риторики. Але важливим є і зміст сказаного. Адже як думка, яка висловленна з прекрасною дикцією та інтонацією, але абсолютно пуста за своєю суттю може важатися прекрасною?
    Безперечно, Вольера можна зрозуміти, красномовство є важливою (просто необхідною) навичкою для оратора, політика, керівника, але також важливим є і зміст сказаного.
    На мою чисто суб'єктивну думку, зміст важить більше, адже порожні думки, хай якби гарно вони не були виголошені, все одно залишаються порожніми.
    Але це не означає, що не треба вдосконалювати свою мову, вимову та розвивати ораторські якості.
    Лах Мар'яна ІСб-2-20

    ВідповістиВидалити
  40. ще з античних часів бути оратором означало мати владу над громадскістю. ці люди могли вдало вплинути на вибір людей та направити їх думки у правильний вирій
    на сьогоднішній день людина, яка вдало формулює свої слова має авторитет та імідж. якщо ж немає здібності гарно висловитися, то навіть найрозумніша думка не будет почута.
    Лавренчук Владислава ІСб-2-20

    ВідповістиВидалити
  41. Вислів Ф. Вольтера раціональніше розглянути з точки зору філософії, адже письменник апелює до категорій «зміст» та «форма», що відображають діалектичну єдність сукупності явищ (зміст) та способу їх організації (форма).

    Так, перевагу формі надає Поль Верлен у вірші "Поетичне мистецтво", де музичність протистоїть визначеності змісту. Верлен радив звертатися до незрозумілих образів та віддавати перевагу нюансам, переливам, а не різким тонам. Поет посилює ритміку вірша, послаблюючи логічність та зв'язність поетичного тексту. Головне для нього — єдність враження від вірша.

    Вірш був названий маніфестом за свою музичність, хоча сам автор не ставив мети применшити важливість змісту в літературі. Наступні твори він писав, використовуючи звичну для того часу манеру письма.

    У. Фолкнер, виправдовуючи складність своїх романів, підкреслював, що їх форма - неминучий наслідок складності змісту, що в іншій формі цей зміст висловити було б неможливо.

    "Ми (я і Томас Вулф), - писав У. Фолкнер, - намагалися втиснути все, весь наш досвід буквально в кожен абзац, втілити в ньому будь-яку деталь життя в кожен даний її момент, пронизати її променями з усіх боків. Тому романи наші так незграбні, тому їх так важко читати. Не в тому річ, що ми свідомо прагнули зробити їх незграбними, просто інакше не виходило ".

    Що ж важливіше?
    Зміст і форма однаково важливі, адже невіддільні один від одного. Крайнощі ж - надмірна увага до змісту або, навпаки, до форми – можуть приводити до неправильного, або повного нерозуміння твору.

    Кобилинський Олександр, ФАБ-2-20-4.0д

    ВідповістиВидалити
  42. студент першого курсу Історико-філософського факультету Бабіч Валерій
    Я погоджуюсь з думкою Вольтера,бо треба чітко формулювати свої ідеї і чудові твердження залишаться маловідомими через неправильно побудоване речення

    ВідповістиВидалити
  43. На мою думку, цей вислів про важливість грамотності і ораторських здібностей. Тому що мова це обкладинка в яку ми загортаємо свої думки і ідеї. Будь якій людині приємніше слухати охайний виклад думок.

    Бондаренко Катерина Денисівна Ісб-2-20-4,0д

    ВідповістиВидалити
  44. На мою думку,Вольтер правильно зазначив з приводу того,що вимова повинна бути правильною.Якщо людина хоче висловити свою думку чи ідею до оточуючих,їй треба взяти до уваги те,як її будуть слухати.Тому що від того,як інші люди її почують,буде залежати те,як вони її зрозуміють.Оратору треба слідкувати за вимовою,за наголосами,за словами,які вона промовляє до натовпу.Харизматичний лідер,який хоче згуртувати людей заради спільної мети,повинен торкнутися своїми словами почуттів публіки так,щоб вони її не лише зрозуміли,а й самі пішли до поставленої мети.Як казав Наполеон,хто не вміє говорити,кар'єри не зробить.

    ВідповістиВидалити
  45. Я погоджуюся з автором цього висловлювання. Якщо людина має багатий словниковий запас та вміє ним користуватися, вона без проблем донесе гарну думку до слухача. Тому що важливо правильно та якісно подати своє мислення, без слів-паразитів, довгих пауз та монотонності викладу. Слухачі, перш за все, звертають увагу на харизму доповідача, а потім на те, що він говорить.
    ФАБ-3-20, Ясінська Софія

    ВідповістиВидалити
  46. Людина може красиво мислити, але не вміє красиво виразити себе в словах. Дивовижні суперечності, проте це цілком можливо. Ми часто помилково думаємо, що як людина мислить, так вона і говорить. Але часом це буває не так, інколи буває важко висловити свої думки, почуття, переказати події або книгу. Потрібно постійно удосконалювати власну літературну мову, збагачувати індивідуальний словник новими словами. Бугрик Яна ІСб-2-20

    ВідповістиВидалити
  47. Я цілком згодна з словами Ф. Вольтера, адже вміння говорити чітко, структуровано та дотримуючись мовних норм дуже впливає на те, як будуть сприйматися ваші слова. Якщо людина говорить невпевнено, з помилками, це відволікає її увагу від інформації, яку ви хотіли донести. Які б геніальні ідеї та думки не народжувалися б у нашій свідомості, ми не зможемо втілити їх в життя, якщо не опануємо майстерність володіння словом. Тому варто приділяти більше уваги мовленню, адже жодна ціль не буде досягнена без нашого гарного СЛОВА.
    Печонкіна Дар'я ФАБ 3-20

    ВідповістиВидалити
  48. Дуже мудра думка у словах просвітителя Вольтера.Справді,не лише потрібно висловити розумну думку,а й уміти її донести до тих,хто тебе слухає.Тому споконвіку люди училися правильно і гарно висловлюватися.Навіть у античні часи учнів учили правильно висловлюватися.Не можу не згадати давньогрецького діяча Демосфена,який мав ряд фізичних вад,та став чудовим оратором.Маючи велику силу волі Демосфен ще юнаком гартував себе фізично,вдосконалювався.І усі ці зусилля допомогли згодом прекрасному оратору переконувати людей і приваблювати їх до себе.
    Від себе скажу,що гарну мову людини приємніше слухати і вникати у сказане,ніж слухати мову подібну до мови конотопського сотника Забрьохи,який сватався до красуні-хорунжівни Олени.
    Я й сама не раз переконувалася,що навіть прекрасну думку потрібно висловлювати теж гарно та переконливо.А наша українська мова,одна з наймилозвучніших мов світу,дає нам великі можливості для красномовства.
    Школяк Божена,Ісб-2-20

    ВідповістиВидалити
  49. Я згодна з цим висловлюванням, адже щоб правильно передати свою думку, потрібно точно передати її зміст за допомогою слів. Перед тим, як висловити своє твердження, треба добре його обміркувати в голові: підібрати влучні слова, правильний порядок слів, більше конкретики. Звісно, що зміст є важливим, але неправильно підібрані слова можуть неправильно його передати. Кожна людина має свої асоціації с певним словом і розуміє по-своєму, тому важливо говорити свої думки конкретно, щоб будь-яка людина зрозуміла їх. Часто буває така ситуація, коли ти хочеш висловити свою думку з приводу ситуації і гарно сформував її у себе в голові, але не можеш передати її, бо бракує слів. Саме тому потрібно розвивати своє мовлення, словниковий запас, щоб як найяскравіше виражати свої думки.
    Василенко Єлизавета, ФАБ-4-20

    ВідповістиВидалити
  50. На мою думку, ці слова є підтвердженням того, що навіть коли до когось приходить геніальна думка, людина не завжди здатна її влучно висловити. Тому справді все, що маж гарну «оболонку» - сприймається краще. Я вважаю, що форма сказаного є достатньо важливою, оскільки перед тим як обдумати почуте, ми маємо його сприйняти. тобто формулювання думки повинно бути чітким, гарним та легким для розуміння. В той час як неточне, незрозуміле й безглузде пояснення може зіпсувати наше перше враження про дане висловлювання. Не дарма людина більшість речей все ж таки роздивляється спочатку зовні, а потім іде глибше. Також неправильне формулювання думки може призвести до неправильного її розуміння, тому ліпше добре обдумати висловлювання, а вже потім його презентувати аби слухачі змогли зрозуміти ідею
    Буркацький Микита, ФАБ-4-20

    ВідповістиВидалити
  51. Цілком погоджусю зі словами Ф. Вольтера, адже сформувати, висловити думку та взяти участь у дискусії щодо власної точки зору - завдання не із простих. Так, прекрасна думка втрачає цінність, а не зміст. Той важливий сенс, яку мовець заклав у сказане із самого початку. Я вважаю, що лише тоді, коли людина надасть своїм словам красивого звучання, тобто позбавить їх від порушень певних мовних норм, структурує у речення, доцільно вживатиме у діалозі та зможе захистити бачення цієї проблеми - лиш тоді думка реалізується за призначенням та не втратить цінність. Вона повинна бути чіткою, влучною та водночас простою, аби не заплутувати людей, притому спонукаючи їх до осмислення. Отож, у сучасному світі вміння гарно висловитися - на вагу золота, а вірно донести думки до людей - наче розкопати зерно істини.
    Купецька Вероніка, МПб-1-20

    ВідповістиВидалити
  52. Я вважаю, що доцільність і влучність певного вислову залежить не тільки від його змісту, а й від способу подачі. Більшість крилатих висловлювань дуже прості для розуміння та запам'ятовуваня, хоч і несуть у собі важливу думку, серйозне бачення тої чи іншої події. "Гарна" думка не просто багата афоризмами чи епітетами, вона не просто не несе у собі помилок чи недоречних слів. Вона тримає увагу слухача/читача, міцно закріплюється в голові, легко цитується та обговорюється. Тому важливо не просто говорити, потрібно ставити себе на місце людей, до яких звертаються, виносити на перший план сенс, але не забувати про змістовне наповнення і важливість правильного за культурою мовлення висловлювання власних думок.
    Новік Дар'я, МПб-1-20

    ВідповістиВидалити
  53. я повністю згодна зі словами Ф.Вольтера. На мою думку, в цьому висловлюваннями йдеться про те, що ми помилково вважаємо, що як людина мислить, так вона і говорить. Але часом буває важко висловити свої думки, почуття, переказати події або книгу. Для цього ми повинні вивчати мову, на якій ми говоримо та да вдосконалювати своє мовлення, адже неважливо, що буде говорити людина, якщо в неї немає чіткої, гарно поставленої мови. Також, на мою думку, людина не зможе правильно висловити свою думку, якщо в неї буде недостатньо знань про грамотність мовлення. Вона може сказати неправильно та невлучно за контекстом слово, й навіть не знати про це. Тож, дуже важливо вдосконалювати своє мовлення, робити свою мову чіткою, правильною та чистою.
    Журавльова Дарина, МПб-1-20

    ВідповістиВидалити
  54. Я погоджуюсь зі словами Ф.Вольтера. Дійсно для того щоб залишитися почутим не достатньо мати якусь цікаву думку або інформацію, треба ще вміти донести до людей цю інформацію. Ніхто не захоче слухати неграмотну людину, її просто не будуть сприймати серйозно. Тому треба вчити мову, постійно поповнювати свій словарний запас. Прагнути до досконалості в знанні мови, щоб не говорити або писати без помилок. Другим кроком до того, щоб буди почутим це розвинуті навички ораторського мистецтва. Треба вчитися робити свою промову яскравою, цікавою та незабутньою.
    Отже, важливо вміти чітко та цікаво висловлювати свої думки.
    Горбань Софія, МПб-1-20

    ВідповістиВидалити
  55. Великий філософ і просвітитель, Вольтер доволі влучно сформував цей афоризм. Я погоджуюся з цим висловлюванням, але тільки в деяких аспектах. З такою ж впевненістю можна розвернути цю цитату в протилежну сторону. Скажімо, що погана думка, яка висловлена гарно може сприйматися як істина. На жаль, так воно і є в деяких випадках, адже за таким принципом у минулому сторіччі існували тоталітарні, диктаторські режими. Харизматичні лідери даних об’єднань підкорювали людей своєю подачею та вмінням вселити жахливі думки у соціум, під виглядом національних ідей. Через їх переконливість, деякі люди жили з присмаком правильності тих ідей та вчинків ще багато років.
    Незважаючи на зворотний ефект даного висловлення, краще зосередитися на думці Вольтера. Весь світ цього мислителя концентрується навколо думок, правильності їх викладу, на своїх роздумах та судженнях . Якщо б ніхто не вмів правильно висловлюватися, Вольтер та інші філософи не існували б. Все життя цих науковців формувалося на риториці та вмінні говорити.
    Мовлення - це наука, індустрія, пропаганда (її можна обернути у будь-який бік). Вміння донести думку так, щоб вона засіла в головах – зброя.
    Звичайно, якщо думка виказана неточно і некоректно вона не буде сприйматися, загубить зміст і форму. Інколи суспільству незрозумілий лейтмотив промови, їм головне харизма, зацікавленість мовця у предметі ( ніхто не зважає на наміри, чистоту і ясність помислів, якщо вони передані погано). Якщо зміст і тема логосу висловленні незрозумілим чином, думка стає лиш пустою оболонкою.
    Науменко Олександра, МПб-1-20

    ВідповістиВидалити
  56. Мені здається, кожну думку треба вміти влучно і правильно висловити. Вона справді може бути дуже змістовною, смисловою, але висловленою настільки нечітко та не зрозуміло, що будь-який сенс просто втратиться. Зрозуміло, що мова не має бути перенасичена епітетами та метафорами, адже попри свою красу та здатність захопити слухача, вона буде не здатна донести до нього істинну сутність виступу. У доскональність і правильність виступу зазвичай включають досить багато понять, серед яких і зміст, і спосіб висловлення, і емоційна, художня насиченість всього виступу. Тому, без сумніву, щоб справді добре висловити власну думку, слід досить добре пропрацювати й те, яким чином ця думка буде доноситись до аудиторії. Адже зацікавивши слухача, вірогідність бути почутим стає набагато вищою.
    Капішон Анастасія, МПб-1-20-4.0д

    ВідповістиВидалити
  57. Повністю погоджуюсь із висловом Ф. Вольтера про те, що думка втрачає цінність, коли вона погано висловлена.
    Забруднена вульгаризмами чи нецензурною лексикою мова, аж ніяк не прикрашає промовця. Людина із подібною манерою говоріння не приваблює, її не хочеться слухати. Отож, логічно, що думка такої особи не має цінності.
    Інша справа, коли людина мислить охайно. Її слова зачаровують. Таку людину хочеться слухати, а що найголовніше - чути.
    Отож, працюймо над красою нашої мови і будьмо цікавими співрозмовниками!
    Лесенко Альона, МПб-1-20-4.0д

    ВідповістиВидалити
  58. Я вважаю , що донесення думки має бути чітким та влучним , а інакше вас можуть неправильно зрозуміти. Якісне висловлювання має наштовхнути співрозмовників на поглиблення знань з тієї теми , про яку йде мова.
    При вирішенні певних питань найцінішим скарбом є чітка та аргументована думка.
    Я погоджуюсь із висловом Ф.Вольтера.
    Міхеєв Кирило Сергійович , міжнар. право 1й курс

    ВідповістиВидалити
  59. Я погоджуюсь із висловом Ф.Вольтера.На мою думку,потрібно вміти правильно висловлювати свою думку.Якщо людина має чітке і якісне висловлювання,але вона погано її висловлює,думка втрачає свою цінність.Адже однією з найголовніших завдань є доречно донести свою ідею до співрозмовника.
    Хоменко Андрій Сергійович ,Мпб-1-20-4

    ВідповістиВидалити
  60. Я повністю згодна з висловом Ф.Вольтера. Думка повинна бути чітко висловлена , щоб вона не втрачала цінність.Щоб висловлювати свої думки гарно , потрібно розширювати кругозір , більше читати та думати рідною мовою. Чим краще людина висловить свою думку , тим краще ставлення про людину складеться. Тому, висловлювати думку треба чітко , шоб слухач не почав позіхати.
    Войтенко Аліна,МПб-1-20

    ВідповістиВидалити
  61. Згоден з висловленням Ф.Вольтера, щодо чіткого висловлення думок. Ким би не був мовець, якщо погано подає інформацію, його ніхто не буде слухати. Слухачі завжди вловлюють цікаві моменти у мовленні. Якщо подавати інформацію цікаво та з глибинкою, це зацікавить слухача і він віддасть мовцю всю свою увагу. Слухач буде повністю охоплений чарами слова.
    Тому як на мене, правильно говорити правильні речі, потрібно вміти и розвивати в собі це.
    Коваленко Андрій, МПБ-1-20

    ВідповістиВидалити
  62. Вольтер якнайкраще зміг донести важливість культури володіння рідною мовою та підкреслив суттєвість ораторського мистецтва.Сучасний соціум потребує яскравих промовців,адже часто найгеніальніші ідеї гинуть через неспроможність грамотно їх представити масі.Саме тому модерні політики ,бізнес-тренери та інші публічні люди нерідко звертаються до послуг викладачів ораторського мистецтва.На моє переконання,молоді потрібно удосконалювати свою мову,викорінювати суржик та русизми зі свого словникового запасу.Це єдиний шлях до побудови власного успішного майбутнього та розвитку сильної нації.
    Прачун Богдан Романович,міжнародне право(1 курс)

    ВідповістиВидалити
  63. На мою думку, Ф. Вольтер своїми словами хотів донести до загалу, що для людей важливо як подається та чи інша інформація. Відомо, що 20% успіху будь-якої промови залежить від того, що говорити; 60% від того, як говорити; і ще 20% від того, як тебе зрозуміють. З цього випливає: правильність і краса висловлення думки є такими ж важливими, як її зміст. Не дарма І. Томан писав: "Людина, яка вміє правильно і гарно говорити, легко налагоджує стосунки зі своїми близькими, з іншими людьми довкола себе, знаходить справжніх друзів, супутника в житті... Завдяки цьому вона отримує задоволення від життя".
    Опанасюк Володимир МПб1

    ВідповістиВидалити
  64. Не до кінця згодна з словами великого філософа Ф. Вольтера. Автор зміг донести до соціуму, що навіть найцікавіша думка може загинути, якщо її погано висловити, адже сьогодні публіку можна зацікавити саме своїм вмінням говорити, тобто дивувати своїм ораторським мистецтвом.
    Але, хіба не можна сказати по - іншому? Я маю на увазі, що можна провести паралель, і сказати :"Навіть погана думка набуває цінність, якщо її правильно висловити".
    Не знаю чи доцільно використовувати цю цитату на кожну публіку, адже кожна людина інтерпретує це по-своєму.

    ВідповістиВидалити
  65. Безперечно, я згодна зі словами Вольтера. Навіть якщо людина каже щось дуже розумне або навіть те, що переверне уявлення про світ з ніг на голову, але при цьому висловлюється незрозуміло, то гріш ціна такому висловлюванню. Багато людей можуть просто не зрозуміти зміст сказаного або зрозуміти неправильно, що може призвести до найнеочікуваніших наслідків. І ці наслідки далеко не завжди можуть бути хорошими. Ба, навіть навпаки. Коли людина не розуміє сенс сказаного через, наприклад, погане формулювання з боку того, хто говорить, то це очевидно призводить до поганих наслідків.

    Або, наприклад, можна уявити книжку. Цікаву, про неї розповідають всі новини і її визнали чи не найкращою книжкою року. Людина вирішую прочитати її, подивитись що ж там за чтиво така. Відкриває, а вона написана зовсім непривабливою. незрозумілою мовую. Приходиться кілька раз перечитувати абзаци просто щоб зрозуміти їх зміст. З горем навпіл людина дочитую її. По закінченню сюжету людина розуміє, що він геніальний, новаторський, цікавий. Такого ще ніхто ніколи не писав. Тепер зрозуміло за що цю книжку нарекли найкращою за рік. Але це розуміння затьмарює один факт, який переслідував читача на протязі всього сюжету: незрозумілість мови. І от людина вже стає гірше ставитись до автора і книги в цілому. Тому що якби вона була написана зрозуміло, то була б ще кращою. Безперечно, зміст зрозумілий, але який в цьому сенс, якщо сама мова не гарна?
    Демонтович К. О. - Ісб2

    ВідповістиВидалити
  66. Я повністю погоджуюся з думкою Вольтера, який чітко охарактеризував одну з головних цінностей людей- правильно говорити. На мою думку, у наш час вкрай важливо вміти висловити свою думку і зробити це лаконічно. Безперечно, головним є змістовність, але те, як ти говориш відіграє не менш важливу роль. Мову людини, яка є чистою від суржика та вульгаризмів, набагато приємніше слухати, навіть якщо сенс вражує і його чітко донесено. Я думаю, що у 21 столітті залишилося досить мало речей, якими можна справити враження, а от сукупність прекрасної думки і правильного її висловлення- ідеальне поєдання. Тому мовці дуже активно пропагують працювати над помилками і вдосконалювати своє мовлення, адже просто зміст думки не зможе бути розкрито через неправильно підібрані слова і незрозумілий підхід до висвітлення теми. Тож, ми маємо розуміти серйозність того як і що ми говоримо та вміти досконало володіти мовою та оперувати знаннями, які здобуваємо задля чистоти нашого мовлення.
    Котєльнікова Марія, МПб 1-20

    ВідповістиВидалити
  67. Я не можу не погодитися з висловлюванням Вольтера.
    Звичайно, зміст думки є надзвичайно важливим, але, на мою думку, якщо ви хочете донести дійсно якусь важливу та цінну ідею і при цьому бажаєте бути почутим суспільством, то ви обов'язково повинні попрацювати над її правильним формулюванням і подачею. В іншому випадку, вас можуть просто не зрозуміти і ваша думка загубитися серед тисячі таких же погано висловлених думок.

    Мартинюк Мілєн, МПб 1-20

    ВідповістиВидалити
  68. Я згоден з цим висловом, адже гарна та лаконічна думка нікого не цікавить, поки знаходиться в чиїйсь голові. Аби правильно її донести до слухача, потрібно гарно висловитись. Запам'ятовуються лише гарні та зрозумілі вислови, навіть якщо в них небагато сенсу. Звичайно, суть сказаного також важлива, але без правильної подачі ніхто не зацікавиться цією суттю.
    Дяченко Дмитро МПб 1-20

    ВідповістиВидалити
  69. Треба вміти гарно і правильно подати думку, проте не треба забувати що зміст є важливим. Людина найчастіше звертає увагу на "обкладинку", але з часом "обкладинка" забувається і до уваги беруть лише зміст. Як на мене, важливішим є мета думки, її наповнення, а не подача.
    Орловська Катерина МПб 1-20

    ВідповістиВидалити
  70. Я погоджуюсь з афоризмом великого філософа Ф.Вольтера.Враження про людину, перш за все, формується саме в той час, коли вона висловлює думки.Думка може бути фантастичною та цінною, але передання її іншим- нечітким і некоректним для сприйняття.Насамперед, під час виступу оратор повинен зацікавити співрозмовника(аудиторію) , аби його було почуто.Треба мати такі навички як комунікабельність, відвертість, вміння чітко сформувати ідею,мати розвинену культуру мовлення.Отже,сукупність цих вмінь, наявність прекрасної думки в поєднанні з правильною подачею –залог успіху.
    Мельник Аліна МПб 1-20

    ВідповістиВидалити
  71. Я не можу повністю погодитися із думкою Вольтера. Так, важливо аби думка була гарно висловленна за всіма канонами риторики, але також важливий зміст сказаного. Думка яка висловлена з гароною дикцією та інтонацією, але порожня за змістом не може бути прекрасню.
    На мою думку, зміст важить більше, хай якби гарно вони не були виголошені.
    Але все одно треба вдосконалювати свою мову, вимову та розвивати ораторські якості.
    Гордієнко Валерія ІСб-2-20-4.0д

    ВідповістиВидалити
  72. Я погоджуюсь на сто відсотків із цим висловлюванням. Я вважаю, що потрібно сказати так, щоб тебе почули. Якщо ти людина, котра не може відстоювати свої ідеї і презентувати їх, то буду дуже важко у майбутньому. Але з іншого боку, якщо ти просто говориш і без сенсу, то тебе також не будуть сприймати. Отже, на мою думку у всьому повинна бути золота середина.
    Олешко Альона ЕКб-1-20-4.0 д

    ВідповістиВидалити
  73. Цілком погоджуюсь зі словами Вольтера,тому,що ми живемо в 21 столітті,де спершу звертають увагу на обгортку і лише потім на зміст сказаного. Тому,я вважаю, що в наш час дуже важливо вміти сказати так,щоб тебе почули.

    Олександра Курочка ЕКб-1-20-4.0д

    ВідповістиВидалити
  74. Слова Вольтера є влучними, бо гарне мовлення цінується в суспільстві не менше, ніж художнє поетичне слово.
    Галина Жукова ФІНб-1-19-4.0з

    ВідповістиВидалити
  75. «Прекрасна думка втрачає цінність, якщо вона погано висловлена»
    Я погоджуюсь із словами Вольтера, бо для того щоб вас розуміли інші, ваша думка має бути гарно висловленна.
    На моє переконання, вміння говорити красиво – це найцінніший дар, він допомагає людині справляти враження, домогтися своїх цілей, легко адаптуватися до будь-якої ситуації.
    Гапчик Катерина ФАБ-2.20.4.0д

    ВідповістиВидалити
  76. Я повністю згодна з тим, що прекрасна думка має цінність лише коли вона висловлена як слід. Ти маєш можливість бути почутим лише тоді, коли говориш влучно, чітко та зрозумілою мовою для слухаючих. Зараз вміння говорити дуже цінується і я переконана: якщо хочешь досягти мети, без вміння доносити раціонально свою думку нічого не вийде.
    Боровська Катерина, ФКБ-1-18

    ВідповістиВидалити
  77. Людина вміє красиво мислити, але не вміє красиво виразити себе в словах. Дивовижні суперечності, проте це цілком можливо. Ми часто помилково думаємо, що як людина мислить, так вона і говорить. Але часом це буває не так, інколи буває важко висловити свої думки, почуття, переказати події або книгу. Адже тут дуже слушні слова Вольтера про те, що чудова думка втрачає свою цінність, якщо вона погано висловлена.Уміння говорити красиво – це найцінніший дар, він допомагає людині справляти враження, домогтися своїх цілей, легко адаптуватися до будь-якої ситуації. Проте кожен з нас знає, що говорити можна по-різному: одних людей хочеться слухати і слухати, інших вислухати до кінця просто нереально, з'являється величезне бажання закрити вуха і негайно втекти подалі. Мистецтво красиво і образно говорити зустрічається все рідше. Правильна мова має майже магічну дію і дуже сильно впливає на якість життя. Це говорить про те, що перш ніж говорити, потрібно обдумати свою промову, про що свідчить і народна приказка: що маєш казати наперед обміркуй.
    Мунтянова Ольга, ФАБ 2-20

    ВідповістиВидалити
  78. «Прекрасна думка втрачає цінність, якщо вона погано висловлена» (Ф.Вольтер).
    На мою думку, не потрібно забувати про правильність вимови, але це не є головним у думці. Головним є те, що хотіла цим сказати людина, її зміст. Усі ми знаємо, що в більшості випадків люди говорят, а потім думають про те що вони сказали. Я вважаю, що за таким принципом було сказано багато геніальних ідей і думок, а не лише погане за яке ти потім жалкуєш. Чим більше ми обдуємуємо нашу думку перед тим як її сказати, тим більше змін вона зазнає.

    Сіранчук Олександра ФАБ 3 -20

    ВідповістиВидалити
  79. «Прекрасна думка втрачає цінність, якщо вона погано висловлена» (Ф.Вольтер).
    На мою думку, не потрібно забувати про правильність вимови, але це не є головним у думці. Головним є те, що хотіла цим сказати людина, її зміст. Усі ми знаємо, що в більшості випадків люди говорят, а потім думають про те що вони сказали. Я вважаю, що за таким принципом було сказано багато геніальних ідей і думок, а не лише погане за яке ти потім жалкуєш. Чим більше ми обдуємуємо нашу думку перед тим як її сказати, тим більше змін вона зазнає.

    Сіранчук Олександра ФАБ 3 -20

    ВідповістиВидалити
  80. Цаплюк Олександр, ФАБ-2-20
    На мою думку, потрібно вміти влучно висловлювати свої думки, адже тоді вони не втрачатимуть своєї цінності. Проте, помилково вважати, що людина, яка не може гарно висловлюватись, є нерозумною або невихованою. Найчастіше за такою мовою людини приховується розумна та цікава особистість, якій не вистачає трохи сміливості та вміння гарно говорити.

    ВідповістиВидалити
  81. Людина вміє красиво мислити, але не вміє красиво виразити себе в словах. Дивовижні суперечності, проте це цілком можливо. Ми часто помилково думаємо, що як людина мислить, так вона і говорить. Але часом це буває не так, інколи буває важко висловити свої думки, почуття, переказати події або книгу. Адже тут дуже слушні слова Вольтера про те, що чудова думка втрачає свою цінність, якщо вона погано висловлена. На мою думку, такий бар'єр між людьми постає через відсутність зв'зку між самими особистостями. Тобто, якщо люди малознайомі, така ситуація дуже часто трапляється, адже важко зрозуміти людину, яку ти майже не знаешь. Саме тому, у мові , важливо не дотримуватись правила "зустрічають по одягу" , адже дуже часто за сором'язливими, неліпими висказуваннями криється цікава особистість та надзвичайно цікава людина.

    ВідповістиВидалити
  82. Я погоджуюся з цією думкою відомого просвітителя Ф.Вольтера, адже головне донести до співрозмовника своє бачення, особисті переживання чи життєві прагнення з правильною і доречною інтонацією, гучним чи спокійним тоном, розповісти про щось првильною літературною мовою з дотриманням усіх мовних норм. Оскільки ми можемо сказати людині найприємніші слова, ті слова, які вона могла б запам'ятати на все життя, однак, якщо співрозмовнику не сподобається тон Вашого голосу, чи він не зрозуміє наголошені і конретизовані Вами факти, то розмова не буде упішною. Можливо, ще не буде все втрачено, однак у людини може скластися не дуже позитивна думка про Ваші мовленнєві навички. Тому слід збагачувати своє повсякденне мовлення експресивно-забарвленою лексикою ще з ранніх літ, потрібно, щоб кожен з нас дотримувався тих значних правил правильної і чіткої вимови,грамотної правильної української мови.
    Корган Марія, ФАБ 2-2--4.Од

    ВідповістиВидалити
  83. Загалом я погоджуюсь із думкою просвітителя Ф.Вольтера. Так, зміст безпосередньо відіграє важливу роль і буквально відображає суть думки, однак естетичність і обґрунтованість набагато важливіші, адже саме вони перетворюють просте висловлення на "прекрасну думку". Уміння красиво говорити це нарізний камінь, якщо мова стосується висловлювання власної думки, і воно означає не тільки використання красивих слів. Думка без аргументів, об'єктивності тощо в основному містить багато води, домислів і установок безпосередньо самого автора. Слова не мають бути переповненими пафосом. Як то кажуть: "Краса у простоті". Можна досить легко висловити свою думку правильно, навіть якщо вона вийде не громіздкою, але вона буде водночас і мінімалістичною, і витонченою, нічого зайвого, а вже красиво.
    (Король Анна, ФАБ-3-21)

    ВідповістиВидалити
  84. Пилипончик Катерина ІСБ-2-21
    Якщо думка висловлена коректно та з дотриманням вимог вона не втратить цінність!Не коректно може виражати свою думку людина яка не підібрала певне значення цієї думки!

    ВідповістиВидалити
  85. На мою думку, найбільша цінність висловлювання полягає у його змісті. У повсякденному житті ми рідко можемо зустріти чисту літературну мову. Ніяка обгортка не замінить помилковість початкової думки, але також я вважаю, що не варто зовсім нехтувати правилами мови, адже тоді співрозмовник не зможе зрозуміти, що саме ви сказали. Прекрасна мова задовольняє наші естетичні потреби, але краса не має бути важливішою за зміст. Я щиро вірю у те, що краса полягає у балансі.
    (Сугак Тетяна, ІСб-2-21)

    ВідповістиВидалити
  86. На мою думку,як зміст так і висловлювання є однаково важливими. Оскільки без правильного висловлювання, хоч і зі змістом ми не зможемо зрозуміти людину так, як вона цього хотіла. Тому може вийти плутанина. Це і є основною причиною багатьох сварок в інтернеті. І навпаки: гарні слова, безпомилкові речення але немає ніякого змісту, суто "вода".Пустий набір слів. Отож, дотримуючись рівноваги у цих 2 пунктах ми зможемо вільно виражатися, не побоюючись того, що нас не так зрозуміють.
    Устенко К. ІСб-2-21

    ВідповістиВидалити
  87. На мою думку висловлення повинен бути досконалим коли ти коговориш гарно але замість розумної думки з рота вилітають купка слів то людину стає нецікаво слухати і смисла сказаному не має а коли людина говорить хочяб погано але дуже цікаву річ ти не зважаєш навіть на її дикціїю і просто слухаєш якщо людина начита з доброю дикцією її можна слухати буквально вічність це забезпечує її кар'єру і визнання.

    ВідповістиВидалити
  88. Я погоджуюсь з думкою Франсуа Вольтера, кожна людина повинна вміти правильно висловлювати свої думки. Якщо вдалося оволодіти цією навичкою то ви зможете донести до свої співрозмовників свої почуття, думки, бачення ситуації та інше. Потрібно постійно розвиватися в усіх напрямках. І така навичка як вміння красиво та просто висловлювати свою думку може бути першим кроком для покращення себе.
    Петренко Артем, ІСб-2-21

    ВідповістиВидалити
  89. На мою думку слова французького просвітителя мають глибокий сенс . Вони стосуються безпосередньо умінню правильно , досконала і грамотно висловлювати те, що спало на думку .Людина , котра не має навичок літературного мовлення , або не вміє правильно використовувати свою мову , не зможе досконало висловити те, що має на увазі. Звичайно, зміст сказаного не змінюється після недосконалого подання інформації , але його цінність , як сказав франзуцький просвітитель Ф. Вольтер, втрачається.
    Отже , важливо правильно , з красивою дикцією , з навичками літературної мови вміти висловлювати свою точку зору . Адже коли ми естетично і красиво подаємо інформацію, тоді вона має цінність.( Штик Анастасія ІСБ 2- 21-4.0д)

    ВідповістиВидалити
  90. Отже, на мою думку Ф. Вольтер правий, адже важливо вміти правильно висловлювати свої думки, щоб співрозмовник тебе розумів. Звісно якщо це твій друг то він можливо зрозуміє тебе з пів слова. Можу сказати, щоб вміти висловлювати думку потрібно читати. Отже, в будь якому випадку, потрібно мати цю навичку. (Дацюк Юліана ІСБ 2-21-4.0д)

    ВідповістиВидалити
  91. На мою думку, йдеться про те, що іноді справді розумна, філософського змісту думка може бути сказана занадто просто.Як наслідок, через це втрачається "родзинка" цитати, а люди, які б могли її помітити і зрозуміти просто пропустять її. Кожен із нас має навчитися висловлювати наші думки та бажання правильно і точно, тому що навіть маленька помилка може зіпсувати цілу тезу.
    (Євдокімов М., ІСБ-2-21-4.0д)

    ВідповістиВидалити
  92. Я згодна з думкою Ф.Вольтера . Всі ми знаємо вислів : " Скільки людей , стільки й думок " . І справді - кожна людина думає по - різному, у кожного свій погляд і своє бачення . Людина яка може гідно висловити свою думку , розказати цінність цієї думки , буде вислухана і її висловлення матиме сенс . Але , що буде коли людина висловиться погано ? Я вважаю , що думка цієї людини не буде прийнята в серйоз . Така людина може змінити зміст думки і саме тому вона не буде такою цінною .
    На мою думку важливо висловлюватися естетично , гідно з вірою у ті слова , що ти кажеш , тоді вони матимуть сенс .
    Тому я схиляюся до думки Ф.Вольтера . Для того щоб твої думки мали сенс варто вдосконалювати себе і своє мовлення , чистоту думок .( Каплун Віталіна ІСб 2-21-4.0д

    ВідповістиВидалити
  93. Я згоден з думкою Вольтера. В наш час люди часто не можуть правильно сформулювати свою думку чи висловлення. Це є великою проблемою, адже показує неграмотність і сухість мовлення людини. Аби донести її до людей, потрібно вміти гарно і головне правильно її подати. Для цього можна використовувати цитати, афоризми, метафори і інші художні засоби. Зміст вказаного часто втрачається через сухе та погане висловлювання. Також потрібно поповнювати свій словниковий запас та читати художню літературу.
    Коваль Марсель, ІСб 2-21

    ВідповістиВидалити
  94. Я вважаю, що слова Ф.Вольтера мають глибокий сенс. Кожна людина має право на власну думку, але якщо вона хоче, щоб її зрозуміли, то вона має чисто висловлювати думку. Людина повинна мати великий словниковий запас, формулювати свою думку у правильному напрямку і т.д. Таким чином, інші зрозуміють, що вона хотіла цим довести та сказати. Насправді, зміст має велике значення, але для того, щоб він був зрозумілим, потрібно вміти висловити свою думку чітко. Прикладом може слугувати навіть висловлення Ф.Вольтера. Він зміг настільки виразно донести те,що хотів, що ми можемо зрозуміти саме головний сенс та висловити власну думку щодо цього.

    ГІДЖЕЛІЦЬКА КРІСТІНА ФАБ 3-21

    ВідповістиВидалити
  95. Копайгора Анастасія ІСБ 2-21-4.0
    Я повністю підтримую тезу Вольтера,адже якщо ви зможете чітко сформулювати свою думку,тоді автоматично зможете передати зміст своїх слів. Я вважаю,що,коли людина впевнено, чітко та правильно передає свої погляди,її опоненти в певних питаннях будуть більш серйозно до неї відноситися та прислухатися.
    Отже,якщо людина вміло володіє літературною мовою,знає,як правильно та чітко нею користуватися,то її думка буде цінною.

    ВідповістиВидалити
  96. На мою думку,слова великого францюзького просвітителя Ф.Вольтера має глибокий сенс в нашому житті.Бо Людина повинна правильно висловлювати свої думки з красивою дикцією та з навичками літературної мови.
    Максименко Артем ІСБ-2-21-4

    ВідповістиВидалити
  97. Так , я повністю погоджуюсь з висловлюванням Ф.Вольтера тому що зазвичай головніше не те що ти говориш а те як ти це робиш . Але якщо ти не володієш мовою на достатньому рівні , не вдосконалюєш її постійно ,то ти не зможеш висловити навіть свої власні думки не те що чиїсь ще й прекрасні . Тому потрібно розвивати мову , мовлення , розвиватись врізнобічь щоб не повторювати розумні-прекрасні думки , а самому формулювати їх. (Бойко Михайло ІСБ-2-21-4 )

    ВідповістиВидалити
  98. Я повністю згодний із словами Ф. Вольтера. Він хоче сказати, що важливо вміти правильно висловлюватися, адже навіть хороша думка втрачає свій сенс, якщо ти не можеш правильно нею поділитися. На жаль, мало хто це робить добре, тому потрібно вдосконалювати себе та свої мовленневі навички.

    ВідповістиВидалити
  99. Погоджуюся зі словами Ф. Вольтера, адже якою б прекрасною думка не була, з невдалим висловленням її цінність може знизитися до нуля. Головне розуміти міру скільки тобі потрібно для того, щоб тебе зрозуміли. Інколи достатньо декілька речень, а інколи ні. Але я думаю, що гарні думки є в розумних головах, тож і проблем з її поданням не повинно бути.

    (Сорока Емілія ІСБ-1-21-4)

    ВідповістиВидалити
  100. Повністю погоджуюсь із висловом Ф. Вольтера про те, що думка втрачає цінність, коли вона погано висловлена.
    Забруднена вульгаризмами чи нецензурною лексикою мова, аж ніяк не прикрашає промовця. Людина із подібною манерою говоріння не приваблює, її не хочеться слухати. Отож, логічно, що думка такої особи не має цінності.
    Інша справа, коли людина мислить охайно. Її слова зачаровують. Таку людину хочеться слухати, а що найголовніше - чути.
    Лудан Діана ФАБ 3/21/4

    ВідповістиВидалити
  101. Так, я повністю згодна з висловом Ф.Вольтера про те, що думка втрачає цінність, якщо вона погано висловлена. Насправді, дуже важливо навчитися правильно висловлювати свої думки, адже тоді будь-яка думка втрачає свій сенс, твій співрозмовник не зможе тебе правильно зрозуміти і почути твою думку. Коли людина правильно викладає свою точку зору, її приємно і цікаво слухати, тож на мою думку, кожній людині треба правильно формулювати свої думки і вдосконалюваати свою мову, читати більше літератури і поповнювати свій словниковий запас

    ВідповістиВидалити
  102. Так, я повністю згодна з висловом Ф.Вольтера про те, що думка втрачає цінність, якщо вона погано висловлена. Насправді, дуже важливо навчитися правильно висловлювати свої думки, адже тоді будь-яка думка втрачає свій сенс, твій співрозмовник не зможе тебе правильно зрозуміти і почути твою думку. Коли людина правильно викладає свою точку зору, її приємно і цікаво слухати, тож на мою думку, кожній людині треба правильно формулювати свої думки і вдосконалюваати свою мову, читати більше літератури і поповнювати свій словниковий запас.
    Шульга Анастасія ФАБ-3-21

    ВідповістиВидалити
  103. Думку Вольтера я розумію так: вміння правильно словесно доносити свою позицію є надзвичайно важливим. На мою думку, висловлення дійсно має звучати правильно та точно, адже часто це є засобом самопозиціонування особистості, яке є дуже важливим, і до провалу якого може призвести саме неясність та некоректність висловлювань. Сенс висловлювань досить часто кожен інтерпретує по-своєму, тому форма в якій буде донесено сенс висловлювання( а отже і його точність) є дуже вагомою.Неправильно донесені думки в деяких галузях життя, наприклад, в політиці ,можуть взагалі спричинити масові катастрофічні наслідки, що ще підсилює мою позицію. Отже, я цілком погоджуюся з словами Вольтера.

    ВідповістиВидалити
  104. Я повністю згодна зі словами Ф. Вольтера про те, що думка втрачає цінність, якщо вона погано висловлена.
    Вміти гарно висловлювати думку дуже важливо, тому що тільки в такому випадку людям буде приємно слухати і вони будуть слухати людину, яка висловлює свою думку чітко і гарно. Навіть людині, яка висловлюється, буде приємно чути себе. Тому кожній людині слід навчитися формулювати свої думки гарно, чітко і так, щоб співрозмовникам або просто слухачам було приємно і цікаво слухати.
    Барбакар Дарина ФАБ 3-21-4

    ВідповістиВидалити
  105. Я вважаю, що як є мистецтво живопису чи фотографії, так і мистецтво спілкування має право на існування, адже це те, що ми маємо нагоду використовувати та поліпшувати кожен день. Як у битві, так і у комунікаціях ми наздоганяємо власну ціль, тому методи її досягання мають бути діючими, перевіреними та послідовними. Такими шляхами для донесення думки можна вважати: правильність, виразність, чіткість та естетичність вашого мовлення. У разі відсутності хоча б одного фактору ваш словесний “опонент” або втратить суть, бо буде звертати увагу тільки на вашу красномовність, або стане ігнорувати вашу позицію, адже не бачитиме сенсу спілкуватись з грубою чи нечемною особою. Отже, майстерність вести діалоги - це справді дар або навичка, яку ви можете освоїти лише приповному розумінні її важливості.

    ВідповістиВидалити
  106. На мій погляд, Ф.Вольтер висловив дуже гарну думку. Дійсно, навіть саме гарне висловлювання втратить свою цінність, якщо його не викласти грамотно та обмірковано. Наприклад, якщо ти хочеш донести свої міркування до інших, то тобі потрібно зацікавити їх, а це дуже складно зробити.Але все приходить с практикою,мабуть, треба лише трохи почекати.
    Храбрих Аліна, ІСб-2-21

    ВідповістиВидалити
  107. Я абсолютно точно згодна з висловленням Ф. Вольтера. Людина може мати величезний життєвий досвід за своїми плечима, правильні життєві цілі та бажання бути почутим. Але саме через проблеми маленького словникового запасу, його навряд чи зрозуміють інші люди, якою б важливою і цінною не була думка. І, я вважаю, хоча б через це ми повинні якомога більше намагатися вдосконалювати свою мову, адже те, наскільки добірливо ми говоримо, каже нашому співрозмовнику дуже багато про нас.
    Голубенко Катерина, Фаб-3-21

    ВідповістиВидалити
  108. Думка становиться ціннішої та вагомішою, якщо її висловили харизматична та освічена людина. Але думка "звичайних" людей теж може бути вагомою та корисною. В цілому я згодна с думкою Ф.Вольтера, необхідно зацікавити людей, щоб до тебе почули та зрозуміли. У всіх різний спосіб донесення інформації та її прийняття, залежить від власного досвіду індивідуальної людини, який неможливо недооцінювати. Розвивати мову та мовлення потрібно, це необхідно лідерам.

    Примаченко Катерина ІСБ-1-21-4

    ВідповістиВидалити
  109. На мою думку французький просвітитель мав на увазі те, що коли людина не може правильно донести свою думку до оточення, то навряд чи її хтось зрозуміє, навіть якщо це міркування прекрасне люди не помітять цього тому, що воно погано висловлене. І яким би не був важливим зміст сказанного, якщо його не можна донести, воно втратить свою цінність. Можна передати свою думку лише одним реченням, але потрібно вміти правильно його сформулювати. Тому так, необхідно, щоб висловлення було досконалим і правильним. І не забувайте про те, що ваше грамотне висловлювання впливає на думку оточуючих про вас.

    Співакова Софія ІСб-1-21-4

    ВідповістиВидалити
  110. Коли людина не знає як правильно розкрити певну тему, то оточення почує й зрозуміє її по-іншому. Від цього буде складено певне враження від самої особи. Думаю що Вольтер мав на увазі саме це. З цього можу зробити висновок, що думка втрачає цінність, якщо вона погано висловленна.

    ВідповістиВидалити
  111. Уміння лаконічно та зрозуміло висловлювати думку є великим досягненням. На мій розсуд, подана цитата Ф.Вольтера є цілком справедливою. Звичайно, зміст твердження грає роль, проте без вмілої, правильної подачі тексту чичачі просто не сприймуть слова автора.
    Дикун Олексій ІСб-1-21-4

    ВідповістиВидалити
  112. Якщо оратор ставить за мету донести щось до слухачів, то який би логічний і розумний зміст не був, без зрозумілого висловлювання важко буде вловити сенс промови пересічному слухачу
    Яременко Дмитро ІСб-1-21

    ВідповістиВидалити
  113. Згоден, сказане грає важливу роль, але в сучасному світі перше враження створює плівку. Якщо висловити свою думку абияк, її навіть не почують. Треба уміло донести до співрозмовника слова, щоб вони утворили лексично правильне і приємне для вуха речення.

    ВідповістиВидалити
  114. Кокоріна Дар'я ІСб-1-21-4.0д
    Я розумію слова великого французького просвітителя Ф.Вольтера так,неякісно, безграмотно, з відсутньості стилю піднесена інформація/висловлення не нвдає йому геніальності.А лише є текстом з порожними реченнями , неакцентований на головній думці.
    Проте безглузда інформація піднесена харизматичністю оратора - чудово висловлена.

    ВідповістиВидалити
  115. Арсеній Зражевський РСб-1-22
    Цілком згоден з висловлюванням французького просвітителя. На жаль, суті самого висловлювання недостатньо для того, щоб люди змогли його правильно сприйняти та аналізувати. Окрім цього, є важливими такі фактори як контекст та доречність висловлювання, грамотність і чистота мови, навіть правильний тон та акцент. Люди схильні звертати увагу скоріше на щось нереалістичне, але красиво сказане: саме через це, наприклад, зараз можна спостерігати хвилю популярності політиків-популістів у Європі. Гарне висловлювання - те, яке примушує замислитися та зробити висновки. Тому щоб не виникало непорозумінь, варто вчитися як ораторському мистецтву, так й аналізу інформації для розуміння влучного моменту для такого вислову.

    ВідповістиВидалити
  116. Скочій Дар'я МПб 1-22-4.0д.
    Намальована одна і та ж картина простим олівцем та різнокольоровими фарбами передає однаковий зміст, але різні емоції. Так само із висловленням власної думки. Я повністю згодна з Ф.Вольтером, можна говорити годину чи навіть день, але не сказати найважливішого. А можна одним влучним реченням повністю донести власну ідею до слухача. Думка справді має цінність лише тоді, коли ми точно та правильно передаємо її зміст та всі аспекти.

    ВідповістиВидалити
  117. МПб 1-22-4.0д Резнік К.
    Я повністю погоджуюсь зі словами Вольтера; він висловився цілком слушно. Інформація, яка сказана невиразно та монотонно , не є цікавою.Спочатку ми звертаємо увагу як людина подає певне повідомлення, а потім на його сутність.Іноді буває : упевнено, красномовно кажеш нісенітниці чи брехню, і люди вірять тобі.Це знову підтвердження вище сказаних слів.
    Правда життя, що професіональні оратори притягують до себе людей. Отже, стиль вашого мовлення - широкий вплив на людей.

    ВідповістиВидалити
  118. МПб1-22-4.0д Якимʼюк Софія Миколаївна
    Я вважаю, що думка Ф. Вольтера є правильною, адже коли людина висловлюється вона повинна чітко і зрозуміло донести слухачам свою позицію та коректно обгрунтувати аргументи які підтверджують хід її думок.
    Звичайно є люди яким складно послідовно викладати інформацію, але вони повинні розуміти, що співбесідник може їх не до кінця зрозуміти. Тоді ж сама думка вже може не мати того виду, яким була спочатку запланована. Тому потрібно вчитися правильно говорити і виступати на публіку щоб ваші ідеї були почуті.

    ВідповістиВидалити
  119. МПб 1-22-4.0д Точенюк Яна Русланівна
    Я вважаю, що Ф. Вольтера висловився цілком правильно, адже іноді найменша помилка в трактуванні своєї думки може змінити дуже багато. В першу чергу ми звертаємо увагу не на слова, а на те, як оратор їх доносить, на подачу думок та їх логічну послідовність. Чого вартий вірш, якщо його розповіли без емоцій? Так само й думка, вона нічого не варта, якщо її неправильно донести. Тому перед тим,як висловитись потрібно добре підготуватись, і тільки тоді можна з успіхом донести свої думки до людей.

    ВідповістиВидалити
  120. МПб 1-22-4.0д Мусієнко Кирило Олександрович
    Я погоджуюся зі словами Ф. Вольтера. Я вважаю, що лише правильне та логічне висловлення думки зможе повною мірою розкрити сенс того, що насправді хотіла сказати людина. Мені здається, що висловлення обов’язково повинно бути досконалим та правильним тому, що лише в такому випадку мовець зможе справити найбільше враження на свою аудиторію. До того ж зміст сказаного теж є надзвичайно важливою умовою якісної промови. Тому лише при поєднанні красномовства особи та змістовності й логічності її висловлень вона зможе гарно й чітко висвітлити свою думку.

    ВідповістиВидалити
  121. МПб 1-22-4.0д Арбуз Аріна Валентинівна
    На мою думку, це твердження є вірним. Щоб передати свої думки суспільству, необхідно вміти правильно їх висловити. Часто зміст думки може бути не правильно трактованим, якщо він відтворений не змістовно та не досконало. Щоб чітко та впевнено висловлювати свої думки, треба розвивати своє мовлення, свої ораторські вміння, збагачувати свою мову художніми засобами, поняттями. Вдосконаливши ці вміння, ви зможете передати ваші думки досконало.

    ВідповістиВидалити
  122. МПб 1-22-4.0д Небога Вікторія Олегівна.
    Мистецтво говорити потребує більше уваги, адже найсміливіші думки втрачають цінність тоді, коли слухач не розуміє промовця. Я солідарна з Вольтером, його меседж є доречним ототожненням того, що сильний внутрішній голос людини стає могутнішим від форми звернення до аудиторії, та її високого рівня сприйняття правильно поданої, з урахуванням важливих нюансів, інформації. Мудрість не заключається лише у вікових поняттях, її логічно окресливши виносять на загал, задля колективного сприйняття.

    ВідповістиВидалити
  123. Я цілком погоджуюся зі словами Ф. Вольтера, що неправильно підібрані слова, дійсно, можуть змінити суть наших думок. Ми дуже часто стикаємося із ситуацією, коли унікальна та прекрасна думка втрачає свою цінність через неправильне, або погане висловлення. Весь глибокий сенс сказаного може знецінитися через те, що у людини просто не вистачає потрібних слів. Якщо висловити свою думку абияк, її навіть не почують. Тому завжди потрібно вдосконалювати себе, читати книги, розвиватись, вивчати літературу яка вас цікавить, або яка буде для вас корисна. Не дарма, люди, які вміють гарно розмовляти, викликають довіру і притягують до себе багато слухачів. Адже зацікавивши людей, вірогідність бути почутим стає набагато вищою. Тому, варто використовувати всі методи, які можуть допомогти у вивченні красномовства.
    Косенко Євгенія МПб 1-22-4.0д

    ВідповістиВидалити
  124. Велика сила – вміння говорити. Не вірите? Що ж спробую переконати вас. Розгляньмо таку ситуацію: Вам запропонували посаду у омріяній компанії, і нарешті настав день співбесіди. Під час такого важливого моменту хвилювання охопило ваше тіло, і ви, на жаль, не змогли взяти себе в руки, через те ваш голос був тихим та вельми невпевненим, надмірно використовували слова-паразити, думки плутались, і керівникові здалося, що ви ненадійна та закрита людина, тому він надав перевагу іншому кандидату, який мав впевнений голос та розбірливу вимову, й представитися йому вдалося набагато краще. Хоча ви й були кращі за іншого претендента, бо були фахівцем у даній справі, а він мав лише 2 роки стажу, проте, як казав французький просвітитель Вольтер: «Прекрасна думка втрачає цінність, якщо вона погано висловлена», тобто найвагоміше це те, як ви говорите, з якою інтонацією, який у вас голос, а вже потім - про що ви хочете розказати.
    Мондрієвська Анастасія Олександрівна МПб 1-22-4.0д

    ВідповістиВидалити
  125. В певних ситуаціях, краще мовчати, ніж говорити незв'язними реченнями розумну думку, втрачаючи суть через кожні два-три слова

    ВідповістиВидалити
  126. Я згодна з Вольтером, бо розумна думка може втрати свій сенс через погане висловлення. Тому важливо вміти формувати думки і висловлювати їх. Також по тому, як людина говорить ми оцінюємо її, аналізуємо розумові здібності. Люди з великим запасом слів і вмінням грамотно говорити здаються нам більш привабливими, а їх вислови розумнішими.

    ВідповістиВидалити
  127. Погоджуюсь із висловленням Вольтера. Вважаю, що розумна думка, неправильно донесена до людей може цілком втратити сенс. Дуже важливо правильно формувати думки та добирати слова, щоб слухачі правильно отримали та зрозуміли те, що хотів їм донести. Саме тому в сучасному світі дуже важливе ораторське мистецтво та красномовство. Доречно підібрані слова та правильно донесена думка можуть змінити світ та доволі сильно впливають на людей.

    ВідповістиВидалити
  128. Черкас Олександра Андріївна, РСб-1-23-4.0Д
    Я згодна із висловленням Ф. Вольтера.
    На мою думку, говорити гарно — це мистецтво. Мова надає нам можливість отримувати задоволення від спілкування/читання; з'являється натхнення; можна розслабитись та відпочити, переосмислити деякі речі по-новому, під іншим кутом.
    Важливий зміст, але важливіше, як я подам інформацію.

    ВідповістиВидалити
  129. Цілком погоджуюсь із твердженням Ф. Вольтера.
    Якої б неймовірно цікавої та важливої думки ти б не мав у своїй голові, якщо ти не можеш її так само гарно висловити ніхто тебе слухати не буде, бо спільнота яка буде відповідати по мудрості вашим думкам не зможе слухати ваше незв'язне мовлення, а ті котрі зрозуміють ваші слова, не зрозуміють сенсу

    ВідповістиВидалити
  130. Суднік Аліна Володимирівна, РСб-1-23-4.0Д
    Звичайно зміст має бути головним. Він має бути логічним, правильно сформульованим, цікавий для людей, бо якщо зміст не цікавий і не зрозумілий слухачі втрачають інтерес до вас.
    Хоча не менш важливим є і якість сказаного. Тобто, чи дотримані правила граматики, стиль висловлення, або емоції які прикрасять ваше висловлення і охоплять слухачів.Завжди гарно сформульована думка краще доноситься.
    Вольтер зазначає, що висловлення буде доречним якщо воно якісно виражене. Хоча зміст і якість доповнюють одне одного. Тому обрати щось одне неможливо, бо в певному розумінні вони співіснують.

    ВідповістиВидалити
  131. Ковтун Владислава Вікторівна, РСб-1-23-4.0Д
    Я повністю згодна з висловлюванням французького просвітителя Ф.Вольтера .Я вважаю, що людина може мати цікаві ідеї ,думки якими хоче поділитися .Але не менш важливим є вміння висловлювати ці думки ,правильно виражати ідею.Коли хтось дуже повільно, не виразно щось розповідає зазвичай ця людина зовсім не викликає у нас зацікавленості .Якесь міркування може бути важливим та корисним ,проте можна просто неправильно зрозуміти сенс сказаного .
    Красномовно говорити -це талант ,який можна опановувати впродовж всього життя . Розповідь ,будь-яке висловлювання має бути чітким та зрозумілим .Всі ці навички в майбутньому можуть дуже допомогти ,тому важливо це розвивати та навчатись майстерності комунікації.

    ВідповістиВидалити
  132. Перстюк Євгенія Миколаївна, РСб-1-23-4.0Д
    "Чудова думка втрачає свою цінність, коли вона погано висвітлена"- Ф. Вольтер. Мова- це спосіб комунікації та висловлення своїх думок. Тому я згідна з цим висловом.Я вважаю, що думка повинна правильно бути сформульована, а і не тільки красиво сказана. Якщо ти тільки красивими словами скажеш свою думку, але вона не буде змістовною,то і сенсу вона не матиме.

    ВідповістиВидалити
  133. Сисіна Марія Сергіївна, РСб-1-23-4.0Д
    Ця цитата Франсуа Вольтера наголошує на важливості ефективного спілкування. Навіть якщо ідея чи думка має велике значення, вона може бути нерозумілою або нецікавою для інших, якщо її не можна виразити в чіткій, логічній та зрозумілій формі. Якість висловлення допомагає ідеї досягти своєї аудиторії та переконати її.

    Проте це не означає, що висловлення завжди повинно бути "досконалим" у сенсі мовної бездоганності. Важливо зберігати баланс між чіткістю виразу та відображенням ідеї чи почуттів. Іноді навіть невеликі неточності або нетрадиційність в мові можуть додати оригінальності та виразності тексту.

    Таким чином, зміст і форма висловлення взаємопов'язані і важливі обидва. Хороша комунікація вимагає якісного змісту та його чіткого висловлення.

    ВідповістиВидалити

Радимо проглянути

Український правопис - нова редакція (завдання)

Популярні публікації