середу, 25 жовтня 2023 р.

Зустрічайтеся на майдані Незалежності або на станції “Майдан Незалежності”

 

 


Сьогодні багато хто помиляється, пишучи назву основного майдану м. Києва і однойменну назву станції метрополітену, розташовану під ним. Пишуть майдан Незалежності і Майдан Незалежності, станція метрополітену “Майдан Незалежності“ і станція метрополітену “Майдан незалежності“. Щоб уникнути помилок, потрібно запам’ятати, що ці назви передають за різними правилами, а саме:

1. Родові назви вулиця, проспект, бульвар, площа, майдан пишуть з малої літери, а власну назву – з великої. Відповідно до цього правила  з малої літери потрібно писати слово майдан і з великої – слово Незалежності.

2. Двослівні назви станцій метрополітену, ужиті в називному відмінку, беруть у лапки і перше слово пишуть з великої літери, а друге – з малої, якщо воно не є власною назвою. Згідно із цим правилом назву станції метрополітену  потрібно взяти в лапки і обоє слів писати з великої букви, тому що друге слово є власною назвою, тобто правильно писати: станція метрополітену “Майдан Незалежності”. На вивісках назву станції не беруть у лапки і обоє слів пишуть однаковими великими літерами: МАЙДАН  НЕЗАЛЕЖНОСТІ.

Отже, назви майдану і станції метрополітену, створені на честь проголошення України незалежною державою, в українській мові правильно писати так: майдан Незалежності і станція метрополітену “Майдан Незалежності”.


Городенська К.Г. Українське слово у вимірах сьогодення

Немає коментарів:

Дописати коментар

Радимо проглянути

Український правопис - нова редакція (завдання)

Популярні публікації