вівторок, 8 листопада 2022 р.

ДЕДЛАЙН — ЩО ЦЕ ТАКЕ?

 

Поняття дедлайн прийшло до нас з англійської мови. Буквально dead line - мертва лінія або лінія смерті. Нині термін визначає крайній термін чого-небудь. Сьогодні ніхто не стане вбивати вас за те, що ви його пропустили. Але так було не завжди - у ті часи, коли термін тільки з'явився, людей дійсно вбивали за перетин dead line.

«Убивче» походження терміна «дедлайн». У 1860-х роках «мертвою лінією» була лінія всередині або навколо в'язниці в США в роки Громадянської війни (1861-1865). В'язнів розстрілювали за те, що вони перетнули «мертву лінію». Перехід за лінію вважався спробою до втечі. «На двадцять футів (близько 6 метрів) всередину і паралельно огорожі встановлені легкі огорожі, утворюють «мертву лінію», за яку виступ ступні або навіть пальця обов'язково принесе смертельну кулю вартового».

Після закінчення Громадянської війни слово «Дедлайн» стали використовувати образно, а в наш час термін пов'язують із крайнім терміном, а не зі стріляниною по людині.

Щоб краще зрозуміти значення слова «дедлайн», подивимося на схожі за змістом слова.




Більше інформації можете знайти на за покликанням:  https://itstatti.in.ua/18-biznes/546-deadline.html


Автор - Яйчук Наталія, студентка факультету української філології, культури та мистецтва Київського університету імені Бориса Грінченка

1 коментар:

  1. Дедлайн - достатньо розповсюджене слово на сьогоднішній день. Коли я його впреше почула була досить здивована, бо переклала його дослівно як мертва лінія і так і не зрозуміла сенсу цього слова. Через деякий час все ж дізналася безпосереднє значення, проте цікавило саме походження та з якого часу чи умов це слово до нас прийшло. Щиро дякую за цей детально розписаний та цілком зрозумілий допис! Ви відповіли на всі мої питання.

    ВідповістиВидалити

Радимо проглянути

Український правопис - нова редакція (завдання)

Популярні публікації